Det er herpesvirus (Herpes simplex) som forårsaker forkjølelsessår. Herpesviruset kan forårsake sår og blemmer både i munnen og på leppene. De fleste voksne har hatt en herpesinfeksjon en eller annen gang i livet, men mange har hatt det uten å være klar over det.
Det første utbruddet kommer vanligvis i barneårene (1-5 år), og litt under halvparten får tilbakevendende infeksjoner. Gjennomsnittlig vil herpesinfeksjonen komme tilbake to ganger per år, men de kan bli noe mindre hyppige med alderen.
Herpesinfeksjoner i munn og på lepper opptrer ulikt. Noen merker ikke en gang at de er blitt smittet, andre får symptomer i ulik grad. Viruset blir deretter liggende i dvale i nerveknuter i kroppen, men kan vekkes til live senere i situasjoner der immunforsvaret svekkes eller huden utsettes for belastninger. Nye utbrudd utløses ofte av soling (pga. ultrafiolette stråler), menstruasjon, en infeksjon eller en psykisk påkjenning. De som plages av eksem kan også være utsatt for herpesutbrudd.
Symptomer
Det første utbruddet begynner ofte med feber, hovne lymfeknuter, hodepine og generell sykdomsfølelse som varer i to til tre dager.
Slimhinnen i tannkjøttet, på tungen og på leppene blir rød og hoven, før det kommer til syne herpesblærer av ulik størrelse. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper. Sårene gror i løpet av syv til ti dager, uten arr. Utbrudd senere i livet fører ofte til herpessår på kun på leppene. Før utslettet kommer til syne, klør og stikker det i huden. I løpet av noen timer kommer grupper med små herpesblærer til syne. Blærene brister etter hvert og sårene dekkes av skorper. Man regner med at herpes er mest smittsomt i fasen før blærene har fått skorper. Noen voksne kan føle seg syke under et herpesutbrudd.
Behandling
Det kan være vondt å drikke og spise under et stort herpesutbrudd, og særlig barn kan være svært plaget. Å drikke gjennom sugerør kan hjelpe. Kalde, men ikke sure drikker anbefales. Iskrem, banan, suppe, jogurt og moset babymat på glass kan prøves.
Små barn kan være utsatt for uttørring hvis de drikker for lite. Hvis du mistenker uttørring (lite og mørk urin, tørr i munnen, tørste), kontakt lege.
Ved mye ubehag kan det være nødvendig å gi smertestillende, for eksempel paracetamol.
Antiviral behandling: Ved svært store plager kan behandling med antivirale legemidler være en løsning. Voksne og barn over 12 år kan bruke antivirale medisiner som selges uten resept. Behandlingen må starte i løpet av de tre første dagene av sykdommen. Apotek kan veilede i bruk av slike medisiner.
For de som er svært plaget av store herpesutbrudd, eller som har andre sykdommer som gjør tilstanden verre kan behandling med tabletter være aktuelt. Dette må diskuteres med lege.
Etter det første utbruddet er det noen grep man kan gjøre for å minimere risikoen for nye utbrudd. Å passe på at huden ikke blir solbrent ved å bruke solstift høy solfaktor, særlig på leppene er lurt. For å unngå tilleggsinfeksjoner i herpessår, kan antiseptisk salve brukes.